top of page
אלה כהנא

מעי רגיש או רגיז?

נושא מאד קרוב לליבי, שכן גם אני סבלתי מזה בתקופת הצבא עד אמצע שנות ה20.


מעי רגיש זה מצב של הפרעות כרוניות בתפקוד מערכת העיכול. התסמינים משתנים בין אדם לאדם, והם כוללים בעיקר כאבי בטן הקשורים לתדירות ואופן היציאות, וכמובן לתזונה היומיומית.

תסמינים נוספים הם נפיחות ופגיעה באיכות החיים.

נקרא בשפה מקצועית - IBS -Irritable Bowel syndrom


מה גורם לתסמונת המעי הרגיש? 1. ציר מוח- מעי . מערכת העיכול שלנו מעוצבבת ע״י עצב הואגוס. המוח מעביר מסרים למעי ואף מקבל ממנו חזרה . הקשר ההדוק בין השניים מביא לכך שכל מצב של סטרס ודחק נפשי משפיע ישירות על המעיים .

2. אוכלוסיית החיידקים במעי - גם היא נפגעת כאשר אנחנו נמצאים במצבי לחץ וחרדה. שינוי באוכלוסיית החיידקים במעיים, עלול להוביל לשרשרת סמפטומים ביניהם נפיחות, כאבי בטן,שלשולים, עצירויות וכו.


מעי רגיש מושפע רבות מתזונה, שכן רגישות / אי סבילות. למאכלים שונים- עלולים להסביר ולהחמיר את חלק מהסמפטומים


על כן ,הקו הראשון בטיפול התזונתי במצב של מעי רגיש הוא דיאטת FODMAP.

ראשי תיבות של:

fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols



אלו הם שמות של קבוצות פחמימות שאינן נספגות במעי , ועל כן מפורקות על ידי חיידקים שנמצאים במעי . תהליך הפירוק גורם לכאבי בטן, עצירות/שלשולים או שניהם לסירוגין , גזים ונפיחות .

דגומה למאכלים המכילים את אותם קבוצות: מוצרי חלב, פירות וירקות מסויימים,ממתקים, חטיפים ועוד


אופן הטיפול מתנהל בצורה כזו - מורידים את כל המאכלים שמכילים את אותם פחמימות ומחזירים אותם לאט לאט לתפריט .תוך ניהול יומן אכילה הכולל גם ניטור כאבי בטן ועוצמתם .


ֿיש לבצע את הדיאטה רק בליווי תזונאית, מאחר והיא נעשית בשלבים, ומשלבת גם הנחיות בכל הנוגע להתהגויות , דפוסי אכילה וחשיבה .


חשוב מאד, לשלב תוך כדי הטיפול התזונתי, טיפול להורדת הלחץ והסטרס בחיים - שכן יש לכך השפעה משמעותית על תופעות המעי הרגיש.


הרבה מאלו הסובלים ממעי רגיש, סוברים שאולי ככה חייהם צריכים להיראות, ומנסים להתרגל לשגרת החיים של כאבי בטן ,חוסר נוחות במערכת העיכול וחשש תמידי מלאכול . זה לא צריך להיות ככה. אפשר להחזיר את איכות החיים וההנאה ממזון .





bottom of page